torek, 29. julij 2014

Pismo novemu mandatarju

Spoštovani g. Cerar,

čestitam ob uspehu na nedavnih volitvah in ob vašemu verjetnemu mandatarstvu. Želim vam, da bi na tej podlagi zgradili uspešno koalicijo in vodili državo v boljšo prihodnost.

Slovenija je v svetovnem merilu vodilna na nekaterih področjih visoko tehnološkega podjetništva. Imamo eno najboljših podjetij z virtualnimi igračami na svetu, največjo borzo virtualnih valut, največje število projektov za naprave na platformah za množično financiranje in podobno. A hkrati že 5 let povsem ignoriramo to najhitrejše rastočo gospodarsko panogo. Državne spodbude so neučinkovite in zastarele, statistično panoge ne spremljamo, investicije v tovrstna podjetja se zgodijo v tujini in podjetniki se izseljujejo. O tem sem pisal ob isti priložnosti vaši predhodnici, a ni bilo odziva, le še več startupov se je izselilo.

EU je v prejšnjem sklicu postavila cilje informacijske družbe v obliki Digitalne agende in celo ustvarila nov horizontalen komisariat za digitalno družbo, hkrati pa Slovenija živi življenje Doriana Graya. Če smo še pred desetimi leti imeli Ministrstvo za informacijsko družbo, je vlada za vlado zmanjševala pomen informacijske družbe, dokler nismo njene vloge zreducirali na Direktorat za informacijsko družbo, ki v bistvu financira državno akademsko omrežje in občasno piše zakone.

Primanjkuje nam ciljev in odnosa, ne denarja. Slovenska zakonodaja na področju informacijske družbe je odlična, ne potrebuje sprememb. Prav tako je denarja dovolj, le brezciljno je porabljen. Slovenski državni uradi dobivajo nagrade za digitalizacijo storitev, a nihče ne objavi statistke uporabnosti le-teh. Po vseh standardih uporabnosti so namreč državne in uradniške spletne storitve sila nerodne za uporabo, nekatere celo neuporabne.

Elektronski podpis je že nekaj let uzakonjen, pa se je še vedno s sodišči in uradi potrebno pregovarjati, da ne potrebujejo dokumenta poslanega po faksu, ampak je digitalno podpisana el. verzija dovolj. Na pošti podjetnik ne more dokazati, da lahko opravi poštno storitev v imenu podjetja, če s seboj nima papirnatega izpiska iz Ajpesa, da je res zastopnik podjetja. Še celo državni uradniki si med seboj s kurirji pošiljajo papirje, in s tem zapravljajo denar, državljani pa še vedno  v lekarno hodimo z nakracanimi recepti, kljub temu, da si zdravnik to kar je napisal na recept, vestno vpiše tudi v svoj računalnik in bi brez težav poslal neposredno v lekarno, ali zapisal na zdravstveno izkaznico. Vse skupaj povzroča zamude, napake in slabo voljo. In predvsem jemlje zaupanje.

Infrastrukturo imamo, vedno bi bila lahko boljša, a je zadostna. Vedno boljše povezave ne bodo pomagale, če še obstoječih ne izkoristimo. Zato določanje novih proračunov, financiranje dodatnih kablov in projektov brez ciljev ni dovolj. A ne gre samo za infrastrukturo, gre tudi za vsebino: npr. v digitalno izobraževanje slovenskih učiteljev investiramo skoraj največ v Evropi, a so učenci na dnu lestvice po samozavesti pri uporabi digitalnih tehnologij. Nima smisla vlagati v digitalne vsebine, če se jih ne uporablja. In tako gredo miljoni, uradniki so zadovoljni, ker so investirali, državljani pa še vedno nimajo storitev.

Novi koalicijski partnerji bi se morali zavedati, da je informacijska družba podstat vseh ostalih. Kot sta to pred 100 leti postali železnica in promet. Pa danes nobenemu danes ne pade na pamet, da bi ukinil ali ignoriral promet in infrastrukturo. Slovenija lahko s pametnim pristopom in brez dodatnih sredstev zopet postane vodilna na področju informacijske družbe. Priložnosti so v izobraževanju, javni upravi, podjetništvu, poslovanju, socialnih sistemih, odnosu družbe in državljanov. Samo odločiti se je treba in prenehati usmerjati sredstva brezciljno in brez merjenih učinkov, samo da se porabijo.

Predlagam vam, da informacijsko družbo in cilje Digitalne agende vključite v novo koalicijsko pogodbo, da prevetrite zastarelo mislenost, da investicije v informacijsko družbo pomenijo vsako drugo leto nov računalnik in vsake štiri leta debelejši kabel. Predlagam, da dvignete pomen informacijske družbe na raven ministrov, in vsakemu posebej določite ustrezne neproračunske cilje na področju informacijske družbe za naslednji mandat.

Nenazadnje imamo tudi odlično priložnost v novi komisiji EU. Zakaj pa ne bi Slovenija kandidirala s sposobnim kandidatom za mesto komisarja za Digitalno agendo? To je resor, ki ni med največjimi, za katere se bije bolj med velikimi, a ima hkrati najbolj perspektiven portfelj, za katerega se lahko zelo konkurenčno borimo. To bi lahko bil odličen prvi korak v vašem mandatu.

S spoštovanjem,

Aleš Špetič, glasnik digitalnih tehnologij RS

20 komentarjev:

 1. To bi moralo delovati že par let! Podpiram!

  OdgovoriIzbriši
 2. Cerar bo veliko o sebi povedal z odnosom do tega odlično napisanega pisma...čestitam avtorju in želim, da predlog uspe in se realizira..

  OdgovoriIzbriši
 3. Bravo Aleš! Pragmatično prikazano in uporabno. Naj le še prebere(jo) in udejani(jo) v praksi.

  OdgovoriIzbriši
 4. Kapo dol za odlično napisan apel!

  OdgovoriIzbriši
 5. Po večjih mestih so kabli morda res dovolj močni, niso pa v srednje velikih in manjših mestih, kaj pa šele v manjših krajih. Zakaj ima že 20 let povprečen mulec v Ljubljani enako hiter internet za svoj EN računalnik, kot ga ima cela šola z 30 in več računalniki v manjših mestih in večini krajev

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Z ostalim pa se vsi, ki to beremo, verjetno strinjamo. :-)

   Izbriši
 6. Čestitam, take kot ste vi bi naša država nujno potrebovala.

  OdgovoriIzbriši
 7. Bravo! Konkretno napisano! Upam, da vse to preberejo in udejanijo pravi ljudje!

  OdgovoriIzbriši
 8. Dober namen pisanja. Preveč zgovorno pa je, da nihče od bralcev ali kolegov avtorja ne opozori, da je jezikovno na nivoju vrtca.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Realno in zgovorno pa je vaš komentar nepomemben in neumen.

   Izbriši
  2. Ahjoj, ce je nekdo, ki javno objavlja, in ocitno zeli s tem nekaj doseci, tako malomaren, da se mu niti prebrati ne da zapisanega, ali ce ima sam s tem posebne tezave, poskrbeti, da to opravi nekdo drug, kako naj kdorkoli drug to resno obravnava?

   Izbriši
  3. Me pa res zanima, koliko otrok v vrtcu je jezikovno na takšnem nivoju.

   Izbriši
 9. Singapur je vsekakor destinacija katero bi si lahko ogledal na to temo..

  Informatizacija seveda hkrati prinaša tudi optimizacijo poslovanja, učinkovitost ter večjo transparentnost in sledljivost.
  Žal pa te za našo državo tako prepotrebne prednosti ne bodo všeč ne sindikatom, ne politikom. Saj posegajo v njihove vrtičke.

  Smiselno bi bilo tudi narediti pravi slovenski nacionalni oblak, ki bi centraliziral javno informatiko. Ne pa, da vsak v javni upravi gradi svojo, zapravlja denar za drago strojno in programsko opremo in poleg tega dodajte še sila drage storitve vzdrževanja.

  OdgovoriIzbriši
 10. Super povedano. Upam, da naleti na pravilen odziv.

  OdgovoriIzbriši