ponedeljek, 31. marec 2014

Odprto pismo evropskim poslancem

Spoštovane evropske poslanke in poslanci!

Pišem Vam kot glasnik digitalnih tehnologij RS, predsednik Alumni združenja Fakultete za računalništvo in informatiko UL, računalničar, podjetnik, Evropejec in Slovenec.  V četrtek opoldne boste glasovali o predlogu za enotni trg telekomunikacij, oz. svežnju ukrepov za "Povezani kontinent". Rad bi Vas opozoril na usodne posledice za prihodnost interneta in digitalnih tehnologij v Evropi, o katerih bo odločal Vaš glas.

“Nevtralnost interneta je načelo, po katerem se vsak internetni promet skozi javno komunikacijsko omrežje obravnava enakovredno, to je neodvisno od vsebine, aplikacij, storitev, naprave, vira in cilja komunikacije,” načelo pojasnjuje spremno besedilo slovenskega Zakona o elektronskih komunikacijah. Slovenci, smo poleg Nizozemcev, eni prvih, ki smo nevtralnost interneta do neke mere vpeli že v zakonodajo.

Predlog Evropske komisije je sprva ostro zagovarjal načelo nevtralnosti interneta (tudi po slovenskem vzoru), vendar se je v pogajanjih, pet minut pred dvanajsto razvodenel v obliko, ki nevtralnosti ne zagotavlja več. Na to sem skupaj z glasniki digitalnih tehnologij drugih držav posebej opozoril komisarko Neelie Kroes na zadnjem srečanju glasnikov. Kljub razumnim pojasnilom, katere verjetno poznate in zavidljivim dosežkom paketa, kot so enotna cena mobilnih gostovanj, enotni trg, je to premalo.

Nevtralnost interneta ne more in ne sme biti kompromis. Verjetno se strinjamo, da kakovost vode v vodovodnem omrežju ne more biti del cenovne politike ali velikosti ponudnika. Tudi, če bi tehnologija omogočala, bi bilo verjetno nepredstavljivo, da bi npr. velik francoski ponudnik razsoljene vode iz oceana lahko izrinil lokalne vodovode in pač zakupil vodovodne cevi do Domžal, Brd ali Ivanjkovcev.

In ravno to bo za dostop do informacij omogočil predlog, kakršen je na mizi. Torej, da lahko močni ponudniki zakupijo prednostne pravice za prenos podatkov in vsebin. Ko omogočimo to, je le še pol koraka do časov, ko lahko nekdo s kapitalom, politično ali socialno močjo onemogoči druge pri dostopu do informacij. Pa ni treba daleč v zgodovino,  že turški primer prejšnjega tedna priča o tem, kaj se zgodi, ko je vpliv nad infrastrukturo zlorabljen.

Demokratičnost dostopa do vsebin kot so novice, video, glasba, radio in druge bo resno ogrožena, saj manjši in neodvisni ponudniki v Evropi in drugje ne bodo imeli enakomernega dostopa do uporabnikov. Menim, da je ena od velikih vrlin Evrope ravno v preprečevanju enoumja in sprejemanju različnosti. In to lahko dosežemo le z odprtim in demokratičnim dostopom do velike inovacije 20.stoletja - interneta.

Slovenija je svoje stališče že povedala in ga z zakonom uzakonila. Poleg Nizozemske je izjemen primer poguma in pogleda na prihodnost. Zato Vas pozivam, da ta položaj izkoristite in vodite pot, ki smo jo kot država članica že začrtali. V zadnjem letu sem prvič v življenju lahko opazoval moč industrije, ki se združi da bi ohranila zgodovinske privilegije. Videl sem kako se odličen predlog, ki bi kazal smer celemu svetu, kompromisno spremeni in oveni v birokratski latovščini. Ravno prost dostop do novic, podatkov in uporabnikov, o katerem boste glasovali v četrtek, Vam omogoča, da se odločate jasneje.

Prihodnost interneta v Evropi in v svetu je v Vaših rokah. Glas, ki ga boste dali v četrtek bo odločal o tem, kako se bo 28 članic odločalo v naslednjih dveh letih. Od tega bo odvisna Vaša in naša dediščina in prihodnost. To bo glas, ki ga bo spremljal cel svet, predvsem pa mlada generacija Evropejcev, ki sveta brez interneta ne pozna.

Spoštovane poslanke in poslanci. Vaš glas ob glasovanju o amandmajih ob predlogu Povezanega kontinenta bo pokazal, da Evropa ne temelji več le na štirih svoboščinah. Generacije Evropejcev živijo tudi peto - nevtralnost interneta. Zagotovite ji prihodnost!

Z lepimi pozdravi,

Aleš Špetič, glasnik digitalnih tehnologij RS

1 komentar:

  1. Spoštovani g. Aleš Špetič in zaskrbljeni državljani!

    Ta četrtek bomo v Evropskem parlamentu glasovali o predlogu uredbe za evropski enotni trg elektronskih komunikacij. Predlog Evropske komisije smo v postopku v EP že nekoliko izboljšali, z dopolnili povečini naše politične skupine S&D pa smo besedilo še bistveno popravili.

    Naš namen je jasen: Zagotoviti želimo čim bolj svoboden in neomejen dostop do interneta za vse uporabnike. Naša dopolnila naslavljajo prav vaše skrbi.

    Ne smemo pozabiti osnovnega namena predloga, s katerim želi EK ustvariti konkurenčno in inovativno Evropo. Pomembno je, da nove vire izkoristimo za rast in vzpostavimo enotni trg informacijskih in telekomunikacijskih tehnologij. Neizkoriščen potencial evropskega enotnega trga elektronskih komunikacij je namreč ocenjen na 110 milijard EUR, kar je toliko, kot Slovenija porabi v 11-ih letih.

    Evropska unija ima 28 nacionalnih trgov z vstopnimi ovirami, ki prepričujejo čezmejno širitev operaterjev. Cilj predloga je, da bi Evropejci in podjetja imeli dostop do različnih komunikacijskih storitev po vsej EU in to brez čezmejnih omejitev ali neupravičenih dodatnih stroškov.

    Na glasovanju se bomo zavzemali za pravice evropskih državljank in državljanov in podprli stališče za nevtralnost interneta in demokratičen dostop do internetnih vsebin.
    Ker gre za obsežno in zelo občutljivo zakonodajo, o kateri bomo razpravljali jutri, vas lahko s podrobnimi informacijami seznanimo tudi ob glasovanju.
    V vašo vednost le še informacija, da bodo po glasovanju v EP sledila še pogajanja z evropskimi vladami, ki lahko trajajo tudi več mesecev, in da so možne nadaljnje spremembe besedila.

    Z najlepšimi pozdravi,

    Tanja Fajon, evropska poslanka (S&D/SD)

    OdgovoriIzbriši