petek, 10. oktober 2014

Teden programiranja 2014

Začenja se Teden programiranja 2014!  Slovenci smo lahko izjemno ponosni na eno najobširnejših iniciativ, ki bo letos v  Evropi združila več kot 2000 dogodkov v 38 državah, kjer bodo prostovoljci in organizacije učile vse zainteresirane programiranja in računalniških veščin brezplačno!Programiranje je veščina, ki na v času digitalnega sveta in informacijskih tehnologij omogoča  kreativnost, konkurenčnost in povezovanje. A ni omejena le na strokovnjake. Vsak se lahko nauči programiranja tudi, če gre za najosnovnejše veščine kot je urejanje lastnega urnika ali financ s preglednicami. Če je bila pred desetletji komunikacija prihodnosti tuj jezik, se je v novem tisočletju temu pridružilo tudi razumevanje digitalnega sveta in programiranje. In Slovenija prispeva pomemben delež pri prepoznavanju in promociji le tega v Evropi.

Teden programiranja se je prvič zgodil lani, ko ga je Alja Isaković sprožila kot vseevropsko inicativo. Že v lanskem letu se je priključilo več 300 dogodkov in tudi nekatere države z najvišjimi predstavniki, kot je bil npr. Irski premier.  Letos pa se Tednu pridružuje vedno več voditeljev Evrope. Upam, da tudi Slovencev.

Organizacija in koordinacija med vsemi dogodki poteka med nekaj posamezniki, z Aljo na čelu. Spletne strani so bile v celoti razvite v Ljubljani v okviru programerskega kluba Code Catz, večinoma Slovenk, ki se vsak teden dobijo in skupaj učijo programiranja. In rezultati so tu. Večina od njih je bila udeleženk na prvem Rails Girls dogodku, kjer so se odločile da vikend programiranje ni dovolj!

Na večino dogodkov Tedna programiranja se še vedno prijavlja bistveno več kandidatov in kandidatk kot je prostih mest.  Nekaj prostih mest je še na voljo v Ljubljani in Kopru.

Še vedno čas, da se organizacije, šole in posamezniki pridružijo kot organizatorji dogodkov.  Ti so lahko nekajurni ali pa nekajdnevni, kar je pač najprimernejše. Lahko je krožek na šoli, delavnica ali pa poseben dan namenjen osveščanju programiranja.

Dovolj je, da obiščete spletno stran CodeWeek.eu in dogodek prijavite. Tako boste sodelovali v največjem programerskem dogodku Evrope!

Srečno Teden programiranja 2014!
Ni komentarjev:

Objavite komentar