petek, 8. november 2013

Učenje računalništva v šolah

Učenci osnovnih in srednjih šol so državljani, ki bodo krojili našo družbo čez nekaj let. Verjeno ni potrebno posebej razlagati, da bo to družba, ki bo povezana, ne bo poznala meja in bo tlakovana z informacijskimi tehnologijami. In na to družbo je otroke potrebno pripraviti. 

Britanski minister za šolstvo je poleti objavil dokument v katerem je orisal nacionalni učni program. Priporočam branje strani 188-189. Britanci so se odločili, da je informacijska družba prihodnost, zato so pripravili program, ki bo namesto Worda, Excela in drugih uporabniških programov učil računalništvo otroke od 5 leta naprej v vseh osnovnih in srednjih šolah. Torej razumevanje, kreativnost in tudi programiranje. Program je obvezen za vse šole v Veliki Britaniji od jeseni 2014. 

Mislim, da bi se slovenski snovalci učnih programov lahko zgledovali po Britancih. Se pa bojim, da bo potrebno malo več poguma kot le zgledovanje. Upam, da se motim. Slovenske šole so zgledno opremljene z vso potrebno opremo, a učni načrt stoji v devetdesetih. Potrebno bi bilo premakniti stvari in to ne čez tri leta, ampak danes.

Ni komentarjev:

Objavite komentar