četrtek, 13. september 2012

TSstartup

Ko sem pred časom šel do Telekoma Slovenije in smo se začeli pogovarjati o slovenskih startupih, še nisem vedel, da se bo vse skupaj prelevilo v eno najbolj zanimivih zgodb letošnjega leta, vsaj za mlada tehnološka podjetja. Želel sem namreč, da bi največje tehnološko podjetje v Sloveniji pomagalo startup sceni. Z veseljem lahko povem, da nam je uspelo narediti nekaj za skupnost mladih in tehnoloških podjetij, tokrat je glavni igralec Telekom Slovenije!

Danes namreč Telekom Slovenije objavlja TSstartup. Gre za podjetniški pospeševalnik namenjen mladim tehnološkim podjetjem, kjer bo Telekom Slovenije dal najperspektivnejšim na voljo vse kar potrebujejo, da v 4 mesecih pripravijo svojo storitev za trg. Na voljo so posebni prostori, kjer bodo ekipe lahko delale in se družile, testne naprave in telefoni, strežniška infrastruktura, izobraževanje na področju tehnologije, podjetništva in podobno. Kot mentorji bodo sodelovali ustanovitelji večine uspešnih slovenskih  tehnoloških podjetji, še posebej takih, ki imajo izkušnje s tujino. Na koncu pa je za najboljše na voljo celo nagradni sklad! Skratka, 10 mladih ekip bo dobilo na voljo vse kar potrebujejo, da pokažejo kaj znajo in zaženejo svoje poslovanje.

S projektom je Telekom pokazal, kaj je odgovornost največjega tehnološkega podjetja in  da lahko kdaj kdo tudi kaj vrne skupnosti. Še posebej je to dobrodošlo v teh časih. Glede na to, da sem pri nastajanju sodeloval, lahko povem, da ni nobene skrite agende. Nabrali so sredstva in opremo, ki jih že imajo, dali na voljo prostore, ki so sicer prazni, večino stvari organizirali z obstoječimi viri. In v zameno želijo le to, da perspektivni slovenski startupi postanejo vidni in uspešni! S tem pridobi Telekom, podjetja in seveda tudi Slovenija.

S pospeševalnikom je Telekom Slovenije močno zakorakal na startupovski trg. Inicative kot so Hekovnik in Silicon Gardens so na tem trgu naredile ogromno delo, brez vsakih sredstev in izključno prostovoljno. Njihove srčnosti in zanosa ne more kupiti noben denar, a vendar so za zagon startupa potrebna tudi sredstva.

Zdaj pa se je pojavil igralec, ki sredstva ima in jih je dal na voljo. In zelo nespametno bi bilo, da tega ne bi izkoristilo čimveč mladih ekip.




Ni komentarjev:

Objavite komentar