petek, 21. september 2012

Digitalna Agenda EU

Včeraj se je v Sofiji končala konferenca o Digitalni Agendi EU, s poudarkom na oceni realnosti doseganja ciljev. Digitalna agenda ima sicer 101 cilj, a poudarili smo tri glavna področja:

1. Dostop do širokopasovnega omrežja. Kljub temu, da je cilj, da bi  vsa gospodinjstva imela dostop do široko pasovnega omrežja, smo še kar oddaljeni. Kljub temu, da 10% povečanje dostopnosti do širokopasovnega omrežja poveča BDP za 0.5%! V Sloveniji imamo urbana področja še kar dobro opremljena, vendar pa nam drugod zadeve uhajajo z rok.

2. Informacijska znanja morajo biti najvišja prioriteta. Tako na področju inženirjev, kjer se potreba po novih IKT inženirjih povečuje za 3% letno, kakor tudi na področju izobraževanja in vključevanja vseh. Tako e-izključenih, kot tudi vseh tistih, ki dostop imamo, a ga uporabljamo premalo. Estonci so vključili programiranje in razumevanje tehnologij že v prvi razred osnovne šole, Nizozemci uvajajo učenje varne uporabe spleta v šole, Angleži so se lotili celotne predelave e-portalov predvsem z namenom uporabnosti.  Danci imajo e-komuniciranje z državljani obvezno za vse državne organe.  Tu nas čaka še veliko dela.

3. Raziskave in razvoj so področje, ki nam bo omogočilo razvoj. A kaj ko je prenosa med razvojem in gospodarstvom premalo, aplikativnega razvoja  pa še manj. Tudi gospodarske investicije v IT so bile lansko leto v Sloveniji na repu Evrope.

Žal je trenutno stanje tako, da imamo dobro izhodišče, ki ga pospešeno zapravljamo. Na preveč področjih nazadujemo, oz. stojimo na mestu. Kriza je za vse, a če jih si ne znamo postaviti prioritet, bo za nas še malo slabša, kot za druge.

Poročilo o stanju Slovenije kot nas vidi Evropa je tu.

1 komentar:

  1. Popolnoma res. Zelo slabo je bilo, da svojih potencialov na IT področju nismo znali izkorositit v 90.tih. Zdaj pa to že opazno vpliva na slošno zaostajanje Slovenije.

    OdgovoriIzbriši