sobota, 19. maj 2012

Raziskava o e-vladanju v Sloveniji



Združeni narodi so prejšnji teden objavili raziskavo E-government survey 2012, ki meri razvoj in uspešnost uvajanja digitalnih tehnologij in njihovo uporabo v vladanje in vključevanje državljanov.

Raziskava je razdeljena na več delov. Na področju e-vladanja meri kako uspešno države vpeljujejo IKT tehnologije v procese državne uprave. Ti vključujejo tako sodelovanje državljanov, spremljanje in izvajanje storitev države.

Slovenija se je uvrstila na 25. mesto na svetu in v sredino lestvice evropskih držav na kar smo lahko upravičeno ponosni. Še bolj vzpodbudno je, da smo na lestvici zrasli glede na preteklo obdobje in da smo 5 na lestvici novih voditeljev (emerging leaders). Trend je odličen.

Na področjih, ki merijo količino storitev, ki so na voljo, človeškega kapitala in infrastrukture smo povsod v povprečju EU. Dober znak je pa, da smo vsa ta področja izboljšali.

Zaskrbljujoč znak je pa nizek indeks e-participacije, ki meri vključenost in sodelovanje državljanov v procesih odločanja s pomočjo informacijskih tehnologij. Z drugimi besedami, Slovenija ima dobro e-upravo in njene storitve, a večina jih je enosmernih. Torej država nam je omogočila storitve, hkrati pa šibko upošteva, ne spodbuja, oz. ne omogoči, da bi državljani s svojimi pobudami sodelovali v procesih odločanja.

Zanimivo je, da v tem nismo osamljeni, saj je relativno veliko držav, ki imajo večino indeksov visokih, neuspešnih orav na področju e-participacije. Države z mlajšo tradicijo e-storitev, so uporabile novejše tehnologije, ki omogočajo boljšo vključenost, socialno mreženje in sodelovanje. V Sloveniji temu področju nismo posvečali dovolj pozornosti in rezultati so zato slabi. Zato upam, da bodo odločevalci e-storitev to upoštevali in naslovili še zadnjo sivo cono, ki jo imamo na državnem e-zemljevidu.


Ni komentarjev:

Objavite komentar