torek, 11. november 2014

Z digitalno družbo se moramo ukvarjati vsi!

V Sloveniji se z internetom in digitalno družbo odločevalci ne ukvarjajo. Od treh predsednikov vlad v zadnjih dveh letih in pol še nisem slišal odločne izjave ali poteze, ki bi digitalno družbo konkrento podprla in to tudi udejanila v praksi.  Tudi na nivoju ministrov ni veliko bolje, čeprav sta predzadnja dva šolska ministra vsaj občasno pokazala naklonjenost. A kaj, ko je direktorat za digitalno družbo peto kolo v portfelju ali proračunu šolskega ministrstva. Malo upanja za prihodnost je pokazalo imenovanje Violete Bulc za ministrico, a je že v uvodnem govoru pred parlamentarno komisijo svojo pozornost usmerila predvsem v zbiranje EU sredstev, o razvoju in digitalni družbi je bilo bolj malo povedanega.

V Sloveniji smo nevtralnost interneta že kar dobro podprli. A pogledi vsega sveta so usmerjeni v ZDA, kjer je njihova agencija za komunikacije FCC (pri nas APEK) najprej sprejela odločitev, da nevtralnosti interneta ne podpre. Danes je predsednik Obama javno pozval FCC naj svojo odločitev spremeni. To ima seveda izjemno pomembno politično sporočilo znotraj ZDA, saj ni pogosto, da predsednik pozove neodvisno agencijo naj spremeni svojo odločitev. A za nas je ta poteza še posebej zanimiva zaradi sporočilnosti in ne toliko zaradi vsebine: digitalna družba je tako pomembna, da se moramo z njo ukvarjati vsi, še posebej predsedniki!

Kot je dobro napisal Aljoša Domjan v današnjih Financah: "Nemogoče je danes narediti toliko srajc, kot lahko naložiš aplikacij. Mi pa še vedno iščemo vlagatelje, ki bi vlagali v proizvodnjo srajc, in odganjamo celo tiste Slovenke in Slovence, ki znajo zaslužiti s svojimi idejami, znanjem in kreativnostjo." Slovensko okolje je še vedno neprijazno do digitalne družbe. Podjetnike odganjamo, ministrstva še vedno ne uporabljajo digitalnih podpisov in ne komunicirajo digitalno, zdravniki še vedno na roke pišejo zdravstvene kartone. Se pa radi pohvalimo z investicijami v industrijo, ceste ali stavbe.

Prejšnji teden sem poslušal Rachel Haot, Chief Digital Officer za New York State, (v slovenskem ekvivalentu bi bila ministrica za digitalno tehnologijo zvezne države New York), zelo hitro se je po ameriško pohvalila, da je za njih digitalna družba tako pomembna, da so odgovornost za razvoj dvignili na izvršno raven. Podjetja, ki se ukvarjajo z digitalno tehnologijo lahko dobijo davčne olajšave do 10 let. Vsakdo, ki se odloči da se bo šolal na državni univerzi s področja tehnologije in zaposli v demografsko ogroženih območjih za obdobje 5 let, dobi štipendijo in brezplačno šolanje (kar je za američane skoraj neverjetno). Rachel je mlada podjetnica, ki je začasno odložila podjetniški klobuk in šla v javno službo narediti projekt digitalizacije države. Uradniki so jo sprejeli z odprtimi rokami, ker jim ni vseeno kaj počno. Država New York vabi mlade startupe naj pridejo k njim in se pogaja z uspešnimi in velikimi podjetji kaj lahko stori, da ostanejo tam. 

Še vedno upam, da bo kakšen predsednik vlade ali minister spoznal, da je digitalna družba ena redkih priložnosti za uspeh Slovenije. Da že imamo veliko uspešnih zgodb in predvsem posameznikov, ki jih ignorantsko odganjamo v tujino. Da bodo gospodarski novinarji spremljali uspešne zgodbe o Slovencih in o njih poročali in ne samo kopirali tuje novice o slovenskih podjetjih ali celo pritlehno brskali po smeteh in iskali aferaške zgodbe s pomenljivimi naslovi na naslovnicah, ki ne služijo nikomur razen nasladi. Vsi skupaj smo družba, kakršno si naredimo. In nosilci javnega mnenja imajo odgovornost, da jo pomagamo oblikovati z izjavami in dejanji.

Ni komentarjev:

Objavite komentar