petek, 30. november 2012

Digitalno protestiranje


Na naslovnici včerajšnjega International Herald Tribuna je Egipčan, ki je zgubil zavest med protesti na trgu Tahrir zaradi solzivca. Slika je skoraj enaka kot iz Maribora, le malo topleje je. V naslednjem članku pa pomenjljivo novica o protestu proti nemškim parlamentarcem z elektronsko pošto. Naj torej čimveč ljudi pošlje pismo predstavnikom ljudstva in tako izrazi nezadovoljstvo.
Slovenci smo zaenkrat še pod radarjem svetovnih časopisov, pa vendar imamo odlično priložnost, da se pojavimo kot ustvarjalci digitalnega protestiranja. Ko bi ljudstvo s pomočjo digitalnih tehnologij izrazilo nezadovoljstvo (ali pa pohvalo). Da bi to bila slovenska posebnost, ki bi jo vsi dajali za zgled. Da bi se to razširilo na sindikalne proteste, proteste ob sprejemanju novih zakonov, pobud. Da bi se zganili ob vedno novih obsodilnih sodbah predstavnikov ljudstva, ali novo odkritih članov poslanskega ’akademskega kluba’.
Da bi namesto 3 ur skandiranja na trgih, ljudje porabili 15 minut in napisali elektronsko pismo, ter ga poslali ministru, županu ali pa poslancu. Pa ne anonimno skriti za kakšnim bedastim Facebook pseudonimom. Če pa bi želeli še medijskih pet minut, pa še v vednost tudi novinarjem, tudi to bi jih premaknilo.
Da bi izoristili družabna omrežja, mobilne telefone in elektronsko pošto na nov in pozitiven način.
10.000 mailov županu v enem dnevu bi bila akcija brez primere. Bilo bi inovativno, učinkovito in poceni.
Vse ostalo je, kot je rekel dr.Cerar, nedostojno, škandalozno in žalostno. Pa naj gre za ministre, medije ali pa kockometalce.


2 komentarja:

  1. Elektronsko protestiranje je relativno neuspešno, kadar je to edina oblika in nima dovolj velikega obsega. Razlog je ravno ta, da je vložek posameznika majhen in ga kot takšnega jemljejo tudi prejemniki. Poceni v tem primeru ni feature.

    Ljudje so na spletu pretežno neopaženo bentili že leta, pa ni bilo nič dokler niso šli na ulice. To ne pomeni, da je ulica vedno prava izbira, je pa včasih skorajda edina.

    OdgovoriIzbriši
  2. Se v celoti strinjam. Se posebej, kar se tice obsega. je pa dobra analogija z ulicnimi protesti. Ce protestira 100 ljudi, je manjsi ucinek, kot ce jih 10.000. In enako je na spletu.

    OdgovoriIzbriši