četrtek, 6. september 2012

Startupi v Sloveniji

Ustanovna pogodba Daisy Tech
Zadnjih nekaj mesecev so slovenski startupi postali popularni. Ko je leta 2001 je Kristjan Pečanac s svojim Daisy Technologies oral ledino in zbral prvi milion tujega kapitala, se mi ni sanjalo, da pravzaprav sodelujem v  podjetju, ki začenja nekaj novega pri nas.
Če smo na Zemanti še pet let nazaj bili eni prvih pobudnikov internetnega podjetništva, je danes slika že povsem drugačna. Nova podjetja in ekipe rastejo kot gobe po dežju in kot kaže nas čaka svetla prihodnost. Sicer marsikdo snobovsko zaplete v debato kaj to startup je, vendar je to drugotnega pomena.
Pomembno je, da so tehnološka podjetja, ki so na začetku, kot tista, ki so tako začela in nekoč bila startup, danes že kar pomembna ekonomska kategorija, predvsem pa zelo hitro rastoča. Če pogledamo spletna podjetja, kot so Zemanta, Outfit7, Celtra in hkrati pa prištejemo še druga visokotehnološka podjetja, kot so Bisol, Akrapovič, PipiStrel, CosyLab in podobni, vidimo da so v pičlih nekaj letih ustvarila nekaj tisoč delovnih mest. Pa nimajo zato nič bolj posebnega statusa ali vidnosti, kot tisti ki nekaj tisoč mest rešujejo ali z njimi neperspektivno životarijo.
Mlada podjetja, ki se ukvarjajo z digitalnimi tehnologijami so po zadnjem štetju, ki ga je opravil Jugoslav Petković, ustvarila več kot 500 novih delovnih mest v 5 letih, od teh je bilo zadnje 4 kriznih! Pa nihče nič ne vpraša kako in kaj.
Pa vendar je tu nekaj zelo pozitivnega. Ne glede na neperspekivne napovedi, pesimistične dnevne novice, in duhamorno stanje okoli nas, se dogaja da mladi, ki nikoli niso bili podjetniki, razmišljajo o podjetju. O startupu. Še bolje je, da se poskušajo znajti karkor se pač znajo, sprašujejo druge in se družijo.
Zato sem odprl novo stran na kateri bomo poskušali zbrati in vzdrževati čimveč podatkov in povezav, ki jih mladi podjetniki, ki se ukvarjajo z digitalnim podjetništvom v Sloveniji, potrebujejo. Vključuje tudi napovednik dogodkov, ki povezujejo, učijo in omogočajo podjetnikom zvedeti več in spoznati druge. Kdor pozna dogodek ali razpis, ki ga še ni na seznamu, ga lahko vpiše kar preko spletne strani in bo viden vsem.
Enhanced by Zemanta

Ni komentarjev:

Objavite komentar