četrtek, 17. maj 2012

Dan informacijske družbe

Danes je svetovni dan informacijske družbe.  Združeni narodi so ga razglasili na dan prve mednarodne telegrafske konference v letu 1865. 150 let nazaj se je rodila industrija, ki je začela prenašati informacije na daljavo, prvič v zgodovini človeštva, brez kurirjev. S tem so bili postavljeni temelji za današnjo informacijsko družbo.
Živimo v družbi, kjer je svet lahko blizu kot še nikoli, kjer je državna uprava na dosegu roke in kjer  lahko s pomočjo novih tehnologij naredimo več in hitreje kot kadarkoli prej. A ravno zaradi hitrosti razvoja, se dogaja da puščamo za sabo ljudi, ki so nepovezani in jih s tem le izključujemo.
Dan informacijske družbe opozarja na to, da prednosti informacijske drružbe niso le pravica, so tudi dolžnosti. V Sloveniji je 30% gospodinjstev brez računalnika in kar 90% starejših od 65 let, ki nikoli niso uporabili interenta. Na tehničnih fakultetah je še vedno večinsko moška populacija. Vse to so vprašanja o katerih moramo spregovoriti v okviru treh področij:

intrastruktura: Slovenija ima relativno dobro infrastrukturo. Imamo šole z računalniškimi učilnicami, knjižnice, kjer je na voljo internet, vedno več mest omogoča brezplačen dostop do interneta. Vendar je še veliko za postoriti, posebej na področju socialne izključenosti, ki povzroča tudi e-izključenost. Če nekdo nima dostopa do računalnika ali pametnega telefona, ne more biti e-vključen.

e-opismenjevanje:  Storiti moramo več na področju e-pismenosti, na pomoči tistim, ki se prvič spoznavajo z računalnikom in e-tehnologijami, predvsem starejšim. Tu lahko vsak pomaga in na dolgi rok  pomembno prispeva k e-pismenosti.

uporabnost e-storitev: Imamo veliko storitev, dobro e-upravo in podobno. A pogosto premalo pozornosti posvečamo uporabnosti teh storitev. E-storitev je dobra le, če jo uporabniki tudi uporabljajo. Tu morajo več postoriti razvijalci storitev, naročniki in ponudniki.




Ni komentarjev:

Objavite komentar